כשהתחלתי ליצור משחקים, אמרו לי אנשים: "משחקי קופסה? מי משחק היום משחקי קופסה? את צריכה ללכת על משהו דיגיטלי, אינטראקטיבי. זה מה שמעניין היום ילדים".
זה נכון. אבל יש המון ערך גם במשחקי קופסה. וגם במשחקים דיגיטליים.
אם נתחיל במשותף לשניהם, משחק טוב, לא משנה אם הוא דיגיטלי או שולחני, יאפשר פיתוח חשיבה ומיומנויות מגוונות (זיכרון, קשר עין יד, זריזות ועוד). ניתן להשתמש במשחקים גם כדי ללמד תכנים חינוכיים.
אבל אם משווים משחקי קופסה למשחקים דיגיטליים אפשר להבחין במספר הבדלים המהווים יתרונות לכל אחד מהם. נתחיל במשחקי הקופסה.
מה היתרונות של משחק קופסה?
טוב, למגזר הדתי זו בכלל לא שאלה. כי מה עושים הילדים בשבת ובחג? כן. זה הזמן לפתוח את ארון המשחקים ולשלוף משחק שמזמן לא שיחקנו. אבל מעבר ליתרון בשבתות, למשחקי הקופסה יש יתרון נוסף.
הבולט ביותר הוא אופי האינטראקציה. בשונה ממשחק דיגיטלי, שבו האינטראקציה היא בעיקר עם המכשיר (מחשב, טאבלט, טלפון, מה שתבחרו), במשחק קופסה יש המון אינטראקציה עם השחקנים האחרים. בהנחה שלא מדובר במשחק ליחיד (כמו "שעת השיא" למשל), הלוח של המשחק או הקלפים הם סוג של פלטפורמה לשיח בין המשתתפים. אופי הישיבה סביב משחק קופסה, גם הוא מעודד את השיח הזה, ואת המשחק של שחקן אחד עם שחקן אחר. לכן, לדעתי, יש ערך ענק למשחקים לעידוד חיבור משפחתי, מעבר לפיתוח של מיומנויות בין-אישיות.
אבל בכל זאת
מה היתרונות של משחק דיגיטלי?
לכאורה גם ברור. במילא הילדים במסך, אז למה שלא ניתן להם משהו עם ערך לעסוק בו במסך. כן, זה נכון. אבל גם אם אתם חושבים שדווקא צריך לצמצם את זמן המסך, עדיין יש משהו בפלטפורמה הדיגיטלית שמשדרג את המשחקים. כן, זה לפעמים הרבה יותר וואו. עיצוב צבעוני, המון דינמיות ותזוזה במסך שהופכים את החוויה להרבה יותר מעניינת. אבל, מעבר לזה, אחד היתרונות הגדולים ביותר במשחק דיגיטלי זה יכולת המשוב. הפידבק. המשוב הוא כלי חינוכי מאוד חזק. בכיתה המורה הוא זה שנותן את המשוב על תשובות או התנהגות התלמידים. אבל במשחק קופסה זה קצת יותר מסובך. אם מדובר במשחק טריוויה, בדרך כלל תהיינה תשובות לשאלות ואפשר לבדוק. אבל במשחק דיגיטלי זה יכול להיות הרבה יותר יצירתי ומעניין, ומבלי שהשחקן יחשף לשאר התשובות (בטריוויה למשל). לדוגמה, קבלת פרח וירטואלי במענה על תשובה נכונה הוא גם יפה, גם יכול להפתיע, וגם מאפשר לשחקן לדעת שהוא צדק. המשוב לפתרון נכון יכול לבוא גם דרך חשיפת השלב הבא במשחק.
במשחקים שיצרתי בזמן משפחתנו, תוכלו למצוא משחקים משני הסוגים. בתור מפתחת משחקים, אני מאוד נהנית לפתח משחקים דיגיטליים ושם לאתגר את עצמי בהיבט הטכנולוגי והעיצובי, כמו גם דרך שילוב דרכים שונות למשוב, והרבה מאוד הפתעות ליצירת עניין. לצידם, אני מאוד נהנית לפתח את משחקי הקופסה: לחשוב כיצד ליצור משחק שיהיה מהנה, ודורש אסטרטגיה, לצד ערך חינוכי ולמידה תוך כדי המשחק, וגם שיוכל להתאים למשחק בשבת. במשחקי הקופסה אני מאוד נהנית גם לעבוד עם גרפיקאים ומאיירים שמפתיעים אותי בפרשנות העיצובית שלהם לתוכן שאני כותבת במשחק. זה הופך את חווית הפיתוח לעוד יותר מעניינת ומגוונת!
אז מה המשחק שלכם?...😉
Comments