מה זה עקרונות על?

עקרונות בעלי כוחות על?
אתם ודאי מנחשים שלא. אבל האמת שיש בזה משהו.
העקרונות הללו הם עקרונות בסיסיים שתמיד יושבים לי בראש בזמן עיצוב של פרסום, הזמנה או מצגת. לא משנה מה מטרת העיצוב, ישנם מספר עקרונות שתמיד נכונים, ומתקשרים לכל מרכיבי העיצוב שאפרט עליהם בהמשך הסדרה.
קבלו את המאמר הראשון בסדרת "טיפים לעיצוב".
מהם אותם עקרונות?
הנה הם:
אחידות ועקביות
עיצוב בהתאם למסר
הדגשות
כל המוסיף גורע
הם מופיעים כאן כארבעה עקרונות, אבל האמת שארבעתם קשורים זה בזה. אסביר בהמשך. ראשית אסביר למה אני מתכוונת בכל אחד מהעקרונות.
אחידות ועקביות
מבחינתי זה ה-עיקרון. שמירה על אחידות בגופנים, בצבעים, בגדלים, ביישורים, ובכל מרכיב אחר של העיצוב היא הבסיס לעיצוב שנראה מקצועי מכובד, והכי חשוב - נעים לעין. העין אוהבת אסתטיות ואחידות, חזרתיות ועקביות. לכן, כל מרכיבי העיצוב צריכים להיות קבועים. כמובן, שניתן לשלב מספר גופנים, אבל לא מומלץ להשתמש ביותר משניים-שלושה (בדרך כלל). כך גם לגבי גדלי הגופנים. טקסט המייצג את אותו הנושא, צריך להיות באותו הגודל. כותרות ראשיות צריכות להיות בגודל ובצבע קבוע ושונות מכותרות המשנה ומהטקסט.
כל כך הרבה פעמים אני רואה עיצובים מבולגנים. העין לא יודעת במה להתמקד. כל כך הרבה צבעים, גופנים וגדלים, שפשוט לא מתחשק בכלל לקרוא את התוכן, ולפעמים אפילו מפספסים את הדברים החשובים, כמו למשל שעת האירוע שבהזמנה…
עיצוב בהתאם למסר
העיצוב שלנו אמור לשדר את המסר שאנחנו רוצים להעביר. אם אני מעצבת הזמנה לאירוע פורמי, שמח, מצחיק, אולי אפילו שטותי, הוא לא יראה כמו הזמנה לארוחת ערב רשמית, ובטח לא כמו מצגת אקדמית שבהם אני רוצה להדגים עקביות מחשבתית ולוגיקה. כל מרכיבי העיצוב: הצבעים, השילוב שלהם, הגופנים - הכל יהיה בהתאם למסר של העיצוב, וכמובן אחיד בהתאם למסר שלי.
הדגשות
כשיוצרים עיצוב כלשהו, ואנחנו יודעים מהו המסר, צריך לחשוב כיצד להעביר את המסר המזוקק בצורה הטובה ביותר. מהו המסר הכי הכי חשוב מתוך המסר הכללי שלנו, שאותו אני רוצה להעביר? למשל, בהזמנה לאירוע כלשהו, חשוב מאוד שהקוראים ישימו לב למועד האירוע. קצת פחות חשובה (בדרך כלל) התוכנית המפורטת של האירוע. ההדגשות העיצוביות משמשות אותנו להפנות את תשומת הלב של הקוראים לדברים החשובים מבחינתנו.
איך עושים את זה? הדגשות עיצוביות הן יציאה מהאחידות. יצירת שונות בעיצוב. השונות יכולה לבוא לידי ביטוי בשינוי אחד או יותר של מרכיבי העיצוב. למשל: שינוי גודל הגופן (בדרך כלל הגדלה); שינוי צבע; הדגשה בבולד (Bold) או הטיית הגופן (Italic); אפשר גם לשנות את הגופן עצמו.
שימו לב איך העין שלכם נמשכה לשינויים שעשיתי במשפט האחרון…
תוכלו לראות גם כמה לא נעים לקריאה היה המשפט שכלל כל כך הרבה שונות בעיצוב. העין נוטה לקפוץ בין ההדגשות השונות וקשה לקרוא ברצף…
לכן חשוב למקד היטב את המסר שאותו אנחנו מעוניינים להדגיש, וזה מוביל אותי ישר אל עקרון העל הבא:
כל המוסיף גורע
מה יש להוסיף?
רציתם הדגשה? מצוין! אם תעשו יותר מדי הדגשות, זה יראה חובבני ולא יעביר את המסר שלכם (מרוב הדגשות לא רואים את היער).
רציתם קישוטים? יופי! אם יהיו יותר מדי, לא יקראו את התוכן, ויפספסו את המסר שלכם.
זהו. אין לי מה להוסיף.
כפי שוודאי ראיתם, ארבעת העקרונות אכן משולבים יחד. את כולם צריכים, אבל במינון המתאים. הנכון לאותו עיצוב. זו המיומנות הגדולה שאותה אפשר לפתח - לזהות את המינון הנכון של כל עקרון בתוך העיצוב שעליו אני עובדת. אפשר לפתח את זה דרך התבוננות בעיצובים שנראים לכם יפים ומיוחדים, בפרסומות שמשכו לכם את העין, שגרמו לכם לרכוש מוצר כלשהו, שעשו לכם חשק להתארגן ולצאת לאירוע.
קחו לכם תרגיל: בחרו שלושה פרסומים שיצרו אצלכם חשק לעשות את מה שמציעים לכם. יכול להיות: מצגת מרתקת, פרסומת למוצר, הזמנה לאירוע, ונסו להבין מה גרם לכם לאותו החשק:
האם הצבעים? האם התמונות? הגופנים בהם השתמשו?
איך המרכיבים השונים סודרו בפרסום?
אילו הדגשות נעשו ולמה דווקא הן?
באיזה אופן נעשו ההדגשות?
איזה שילובים מעניינים נעשו?
איך שמרו על אחידות בעיצוב?
נסו לבצע את התרגיל אפילו בעת קריאת עיתון, או בפוסט שנתקלתם בו בפייסבוק. נסו, תראו כמה אפשר ללמוד מזה ולקבל השראה…
עד כאן להפעם. מקווה שהחכמתם וקיבלתם רעיונות. בהמשך ניכנס פנימה למרכיבי העיצוב עצמן ואתן טיפים לשימוש בהם.
אם מצאתם את הפוסט הזה מועיל, מוזמנים לסמן שאהבתם ולשתף חברים וחברות, מה יש? שיהנו גם!
להתראות!
Comments