🔬🏠 פעילויות מדעיות משפחתיות! 🔬🏠

מחפשים פעילויות מרגשות ומלמדות לעשות כמשפחה בבית?
מה דעתכם לצלול לתוך עולם המדע עם סדנאות מדעיות מהנות ואינטראקטיביות?
בפוסט הזה ובפוסט הבא אביא רעיונות מרתקים שיעוררו סקרנות וייצרו זיכרונות מתוקים לצעירים וגם לבוגרים. כמובן שכל ההצעות מבוססות על חומרים פשוטים שיש בבית או שאפשר להשיג ממש בקלות.
אז בפוסט הזה ניכנס למטבח ונגלה את ה...
מדע שבמטבח! 🔬🥤
1. ציור קסם 🖌🪄- פעילות המבוססת על תגובות של חומצות ובסיסים. הפעילות מבוססת על מי כרוב סגול שמכינים ממש בקלות דרך בישול של עלי כרוב סגול במים, או בטחינה של עלי כרוב במעבד מזון או בלנדר וסינון החלקים הקשים. בפעילות משתמשים במים הסגולים/כחולים שמופקים מהכרוב הסגול. אפשר למלא כפית של חומרים שונים מהמטבח, להוסיף להם ממי הכרוב ולראות מה קורה! אפשרויות לחומרים המגיבים עם מי הכרוב: חומרי ניקוי פשוטים - סבון ידיים, סבון כלים, נוזל/אבקת כביסה; חומרי אפייה - אבקת אפייה, סודה לשתייה, מלח לימון; נוזלים במטבח - חומץ, מיץ לימון, חלב, קולה, מיץ תפוזים, או כל שתייה אחרת.
🤓מה קרה כאן? - הפעילות מבוססת על תגובה הנוצרת בין החומר המופק מהכרוב ובין במגע עם חומרים בעלי חומציות שונה - חומצות (כמו מיץ לימון או חומץ) ובסיסים (כמו נוזל כביסה, אבקת סודה לשתייה וחלב). הצבע של מי הכרוב משתנה במגע עם החומרים הללו ובהתאם לרמת החומציות שלהם. התוצאה מרהיבה בצבעוניותה! בפעילות המוצעת באתר של מכון דוידסון מנצלים את התכונה הזו של החומר שנמצא בכרוב ליצירת ציורי קסם. מוזמנים לנסות!
2. התפרצות הר געש 🌋- בנו דגם קטן של הר געש באמצעות חימר,פלסלטלינה או בצק משחק (ההר צריך להיות חלול ובעל פתח למעלה). אחרי שבניתם את ההר - ניצור את הלבה: מערבבים סודה לשתייה וחומץ בתוך הר הגעש. ועכשיו הכיף - צפו בהתפרצות הר הגעש בפיצוץ מבעבע! איזה מגניב, נכון?
🤓מה קרה כאן? החומץ הוא חומר "חומצי" והסודה לשתייה היא חומר "בסיסי". כאשר חומרים חומציים באים במגע עם חומרים בסיסיים, נוצרת תגובה ביניהם המשחררת חום. החום יוצר בועות אוויר בתוך התמיסה שיצרתם וזה הבעבוע שיצר את ההתפרצות הגעשית!
3. היד הבלתי נראית 🤚- בתוך כוס מניחים כפית שמרים, חצי כפית סוכר ורבע כוס מים פושרים. מערבבים ומכסים את הכוס בכפפת לטקס. חכו כמה דקות ותראו איך הכפפה מתנפחת ומתרוממת מעצמה!
🤓מה קרה כאן? השמרים הם יצורונים מיקרוסקופיים שכאשר נמצאים בתוך תמיסה (נוזלית) עם סוכר מתחילים לפרק את הסוכר והתוצאה היא שחרור של פחמן דו חמצני - גז שהוא זה שממלא את הכפפה כאילו ניפחנו אותה בעצמנו!
4. פיצוצים צבעוניים🎉🌈: שופכים מעט חלב לקערה שטוחה כך שתכסה את כל התחתית. מטפטפים מספר טיפות של צבעי מאכל מעל החלב. ועכשיו ההפתעה - טובלים שיפוד או מקל אוזניים בסבון כלים, ונוגעים בעדינות בכתמים של צבעי המאכל שבקערה. ועכשיו כולם ביחד - וואו! אפשר להמשיך ולגעת וליצור דפוסים מרהיבים של הצבעים. תוכלו לראות הדגמה בסרטון של מכון דוידסון.
🤓מה קרה כאן? - הסבון "שובר" את מתח הפנים של החלב שעליו צפים הצבעים, ויוצר קרום משל עצמו בזמן שהוא דוחף את הצבעים הצידה.
5. מים עולים?! - לוקחים שלוש כוסות וממלאים בחצי כוס מים. לשתיים מהכוסות מוספים צבעי מאכל - כל כוס בצבע אחר. לוקחים נייר סופג (מגבת מטבח חד פעמית) מקפלים אותה לאורך פעמיים מכניסים צד אחד לכוס עם מים צבועים כאשר הנייר טובל בתוך המים, וצד אחד לכוס עם המים השקופים - מבלי שהנייר נוגע במים השקופים. אותו הדבר עושים עם הכוס הצבעונית השנייה. נוצרה לנו שרשרת של כוסות מחוברות בנייר סופג. המתינו... לאחר כמה דקות תוכלו לראות שהמים השקופים נצבעים. איזה צבע קיבלו המים השקופים?
צפו בסרטון הקצר שהכנתי המדגים את הניסוי!
🤓מה קרה כאן? - למים יש תכונה הנקראת "נימיות" הגורמת לחלקיקי המים להידבק אחד לשני ולהיתפס לחלקיקים המרכיבים את הנייר ו"לטפס" עליהם. זו גם התכונה המאפשרת לעלים בעץ לקבל מים המגיעים משורשי העץ הנטועים באדמה. המים השקופים ייצבעו בצבע הנוצר משילוב של שני הצבעים שבחרתם לצבוע בעזרתם את המים.
אז מה היה לנו כאן?
פיצוצים🎉, ציורים🖌, קסמים וצבעים🌈!
פעילויות מהנות וחוויתיות - עם תוכן חינוכי היוצר רגעים משפחתיים בלתי נשכחים ומטפח סקרנות ועניין במדע ולמידה. מה עוד חסר?...
עכשיו נותר לנקות קצת את המטבח ולהכין ארוחת צהרים!
מאחלת לכם הנאה רבה מההרפתקאות המדעיות שלכם בבית! 🌟️🔭
מה דעתכם? אשמח לשמוע!😍
ניסיתם בבית? ספרו לי איך היה!😎
נהנתם לקרוא? קיבלתם רעיונות? עשו לי 👍 בדף זמן משפחתנו ועקבו אחריי!🤩
Comments