שבת אחה"צ, גשום בחוץ וקר, אבל בבית חמים ונעים עם כל המשפחה בסלון.
את מבסוטית מעצמך שהצלחת להניח קצת את העיתון או הספר, ופינית זמן לבלות מעט זמן איכות משפחתי. זה לא היה פשוט, וגייסת את כל כוח הרצון שלך כדי לצאת מהכירבולית ולוותר על זמן לעצמך, אבל את גאה בעצמך שעשית זאת. ויש על מה להתגאות! באמת!
אז קראת לחבר'ה שלך: לבן ה-4, לבת ה-7, לבן ה-9 וגם לבן ה-14 (הגילאים אקראיים, אתם יכולים למלא במספרים המתאימים למשפחה שלכם). שאלת אותם: "יאללה, במה משחקים?", וזה היה הטריגר לויכוח נוסף… "מלחמה!", "לא, זה משעמם!, בואו נשחק תופס נוצה!", "אבל אתה תמיד מנצח! אני רוצה טאקי!" "לא! סיכון!" וכך זה ממשיך…
אז מה הבעיה במשחקים שכל כך קשה למצוא משהו שיתאים לכולם?

משחקים יש בשפע. מספיק להסתכל במעברי המשחקים בחנויות כדי לקבל סחרחורת. מתי בפעם האחרונה יצא לכם לרכוש משחק? איך בחרתם? לפעמים זה כל כך קשה שמוותרים וקונים מתנה אחרת (שוקולד למשל…).
כן. עולם המשחקים מלא, ואפילו אולי רווי במשחקים. חלקם מוצלחים, וחלקם ממש לא, חלקם מתאימים לקטנים, ואחרים רק לגדולים או לכל המשפחה.
איך מוצאים את המשחק המתאים לנו???
כאשר השחקנים פחות או יותר באותה רמה, זה מעט פשוט יותר. לבני הנוער וגם למבוגרים אפשר למצוא משחקים הדורשים חשיבה ומהנים דרך האתגר. למשל, המשחק "שם קוד". במשחק הזה צריך לגלות מילים מסוימות מאלו הפרושות על השולחן באמצעות רמזים הניתנים מבן הזוג שלך למשחק. מאוד נחמד, ומאוד יצירתי. היצירתיות במשחק באה לידי ביטוי גם בפירוש של המילים המונחות לפניך. למשל המילה "לחם". המילים אינן מנוקדות ולכן אפשר לקרוא אותה כמו לֶחֶם (bread), או לַחַם (faught). אותו דבר המילה "גזר", "נסה", "נס" (קפה או דבר שמעל לטבע) וכו'. המשחק עם המילים הופך את המשחק למעניין, יצירתי ומאתגר.
אבל, אם נחזור למשפחה שלנו, שבה יש גם ילדים קטנים. משחק כזה פחות יעבוד כמשחק משפחתי. מעבר לבעיה של הקריאה, או חוסר יכולת הקריאה, בטח המהירה, של ילדים קטנים, אוצר המילים שלהם לא תמיד מספיק רחב כדי להצליח במשחק. למשפחות עם ילדים קטנים יש משחקים שאינם דורשים קריאה. אבל בניגוד למשחקים שגם אינם דורשים מיומנות, יכולת כלשהי או אסטרטגיה - כמו למשל "מלחמה" - ישנם משחקים שמתאימים לצעירים, וגם מאתגרים מבוגרים יותר. שתי דוגמאות לכך הם המשחקים: "תפוס ת'דרקון" ו"תפוס נוצה" (מעניין ששניהם מתחילים במילה "תפוס"...). המשחקים הללו מבוססים על משחק זיכרון, אבל בשונה ממשחק זיכרון "רגיל" שבו מוצאים שני כרטיסים מתאימים, המשחקים הללו קצת יותר מתוחכמים. בתוך המשחקים הללו שילבו משחקיות המכניסה אתגר מתח וגם אסטרטגיה, מה שהופך את המשחק להרבה יותר מעניין. לא רק זה. האלמנטים המשחקיים הללו גורמים לכך שיש אפשרות לשפר יכולות ולהשתפר במשחק ככל שמשחקים בו יותר. ומשחק הדורש מיומנות, מלכתחילה מאתגר הרבה יותר, ומעודד משחקים חוזרים.
אם נסכם, משחקים המבוססים על שפה כתובה ואוצר מילים רחב - יתאימו לשחקנים מבוגרים יותר, נוער ומעלה. לקטנים נציע משחקים הדורשים מיומנויות בסיסיות יותר כגון זיכרון.
בכל מקרה, משחקי מזל (מלחמה, מרוץ הגבינה) מתאימים לכל הגילאים כיוון שמאפשרים לכולם לנצח. גם לאלו שאין בצידם את היתרון של ניסיון רב או יכולת קוגנטיבית…
מכירים משחק מוצלח?
שמעתם על משחק ואתם רוצים לשמוע עליו עוד?
מעוניינים לשמוע על משחקים נוספים?
כתבו לי בתגובה!
Comments