בפוסטים הקודמים נתתי לכם טיפים לתכנון וליצירת חידות ותיארתי לכם סוגים שונים של חידות.
הפעם נטפל בחלק המאתגר ביותר: איך מחברים את החידות הגנריות לתוכן שלנו?
אחרי שכבר תכננו ואנחנו יודעים מה הנושא ומה התוכן ולמי הפעילות מיועדת, ולאחר מכן גם אספנו רעיונות לחידות, צריך לחשוב כיצד לשלב את התוכן בתוך החידות.
השלב הזה הוא קצת טריקי. כי תוכן שמוכנס לחידה באופן לא מתאים יוצא פשוט לא טוב. אבל אם עשינו את החיבור הזה היטב, השחקנים יהנו מהמשחק, ועל הדרך יחשפו גם לתוכן שרצינו. לפעמים אפילו בלי לשים לב שהם למדו משהו חדש!
אז איך מחברים את התוכן לחידות?
אחת הדרכים להסתכל על תהליך השילוב של התוכן בחידות היא הפעולה שנעשית. צריך להבין על איזו פעולה מבוססת החידה ובהתאם לזה להוסיף תוכן. בפוסט הנוכחי אסביר על פעולה מסוימת - התאמה.
הרבה מן החידות מבוססות על התאמה. כמו התאמה בין תרגיל ופתרון. פעולת ההתאמה יכולה לבוא לידי ביטוי בכל מיני חידות למשל:
מתיחת קו בין שני פריטים מתאימים ואיסוף הסימנים הנשארים לאחר מחיקת האחרים על ידי הקווים שנמתחו. או להפך: איסוף הרמזים שנמחקו על ידי הקווים שסומנו.
חידות פאזל שבהן המשתתפים צריכים לחבר בין שני חלקים כל פעם.
הנחת כרטיסים מתאימים אחד על השני ואלו שנשארים חשופים מהווים את הפתרון.
הנחת הכרטיסים המתאימים במקומות הריקים (למשל השלמת קטע מלל כמו cloze) ושימוש במילים שלא הוכנסו לקטע כדי להגיע לפתרון (למשל יצירת מילה מהאותיות הפותחות של המילים שנשארו)
חידת מפתחות ומנעולים - כל מפתח פותח מנעול אחד - זה יכול להיות מנעול ומפתח מנייר, כמו פאזל, או מנעולים ממשיים: לתלות רמז על כל מפתח ורמז על כל מנעול וכך צריך להתאים ביניהם.
אם מדובר בפעולת התאמה, צריך לחשוב איזה תוכן ניתן להפוך למשחק של "זוגות".
למשל, אם מדובר בתנ"ך, אפשר לשים בצד אחד - פסוק ובצד שני - שמות (של אלו שאמרו את הכתוב בפסוק).
אם מדובר בפעילות משפחתית, אפשר להתאים בין אנשים ובין תכונות או קרבה משפחתית לחתן/כלת השמחה.
בסוכות, אפשר להתאים בין המין מארבעת המינים והכמות שנוטלים ממנו. אפשר להתאים בין שיר (בהמשך לפוסט הקודם שעסק בחידות המבוססות על שמע) ובין מילה המופיעה בו.
אגב, עוד היבט שהופך את החידה למעניינת ומאתגרת יותר הוא הוספת שלבים לחידה. אם נחזור לחידת השירים שהזכרתי, במקום לתת שירים בצד אחד ומילים בצד שני, את המילים אפשר לייצג בציורים הרומזים על המילה, או אפילו לכתוב את המילה בכתב סתרים (ראו פוסט "איך מכינים פעילות בריחה - 7 - רעיונות לחידות בריחה - כתב סתרים").
עד כאן להפעם.
כרגיל, אם מצאתם את התוכן מעניין (כנראה שכן, אם אתם קוראים את השורה הזו)- אני ממש שמחה! שתפו, עשו לייק והגיבו - כדי שאנשים נוספים יוכלו גם הם ליהנות!
כבר התחלתם להכין את פעילות הבריחה שלכם? אשמח לשמוע איך מתקדם!
ניפגש בפוסט הבא שבו אתן רעיונות כיצד להפוך תוכן למספרים! (בשביל מה, אתם שואלים? קראו בפוסט הבא!)
Comments